Захисники екс-голови правління НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна адвокат Дмитро Бєляєв та юрист Валентина Теличенко заявляють про те, що він затриманий незаконно на замовлення нинішньої влади. Про це юристи заявили під час прес-конференції, яка відбулася у вівторок, 1 квітня.

«Суди і сьогодні так само, як за Януковича ухвалюють власні рішення. Судді як ігнорували закон, так і ігнорують. В інтересах замовника. У нашому випадку, швидше за все, замовником була держава», - заявила представник Бакуліна в ЄСПЛ Валентина Теличенко, відома тим, що раніше захищала в Європейському суді з прав людини Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

«Три роки ви слухали мої розповіді про політичні справи в Україні, про порушення в правоохоронних органах у зв'язку з політичними справами - справою Тимошенко, Луценка, Іващенка та ще кількох. І зараз продовжується та сама історія - порушення під час затримання, коли людину намагаються зламати негуманним, нелюдським ставленням. Справа Бакуліна дуже подібна саме до цих справ, які вже визнані політичними», - сказала Теличенко.

Вона також зазначила, що кількість порушень під час затримання та тримання під вартою Бакуліна настільки значна, що вона не сумнівається - ЄСПЛ винесе рішення на його користь. «Я вже можу з упевненістю, хоча дуже обережна говорити про судові рішення, але тут я можу з упевненістю сказати, що порушень за 5-ю статтею набралося вже так багато, що не виграти в цій частині справу проти України було б дуже соромно. Це означає, що знову держава Україна опиниться в дуже непривабливому становищі», - сказала Теличенко.

У свою чергу адвокат Бакуліна Бєляєв зазначає: його підзахисного тримають під вартою абсолютно незаконно. «На цей момент вже 11-та доба, коли мій підзахисний утримується під вартою, утримується незаконно. Оскільки до цього часу ні органи слідства, ні процесуальні керівники, не змогли в законний спосіб повідомити Бакуліну про підозру», - заявив Бєляєв.

Він зазначив, що виключно генпрокурор або його заступники, згідно із законом, мають право вручати повідомлення про підозру депутату обласної ради, яким є Бакулін, повідомляє «Главком».

«Є чітко визначені особи, яких визначає керівник органу прокуратури. Тільки вони мають право повідомляти про підозру. Заступник генпрокурора, якого так безглуздо намагаються вручити моєму підзахисному, він не включений в групу прокурорів. Він не має права навіть на складання цієї підозри. Елементарний процесуальний момент, але і тут він порушений. То як можна людині захиститися від держави, де норми закону просто проігноровані?», - запитує Бєляєв.

Адвокат вважає, що дії органів слідства і суду щодо Бакуліна були сплановані з метою будь-яким чином залишити його під вартою. Однією з таких дій є рішення суду про встановлення Бакуліну надгігантської застави в розмірі 1,5 млрд грн, непомірної для жодної людини в Україні.

«Це рішення - це верхівка тих спланованих дій, які були спрямовані на позбавлення будь-яким чином Бакуліна свободи. Навіть обрання йому непомірного розміру застави, нехарактерного і неможливого для сплати ким-небудь в нашій країні, це також дія, спланована і спрямована на одне - на те, щоб Бакулін під час слідства перебував під вартою», - сказав Бєляєв.

Адвокат Бакуліна зазначив, що найближчим часом сподівається на перегляд рішення про розмір застави. «Нами подано клопотання про зміну запобіжного заходу. Однією з підстав зміни є те, що суд не дослідив майновий стан мого підзахисного», - заявив Бєляєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193