Вимога МВФ відмовитися від валютного коридору погіршує клімат для національної валюти. Таку думку в коментарі Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«Дійсно, те, що МВФ пропонує відмовитися від валютного коридору - це розхитує ситуацію, погіршує її перш за все психологічно. Адже в такому разі уряд, НБУ не зможуть чітко сказати, спрогнозувати, яким буде курс до кінця року. І якщо валютний коридор не виставляється - це створює негативні очікування у населення та юридичних осіб. Така вимога МВФ ускладнює і без того непросту ситуацію в Україні», - пояснив він.

Крім того, він зазначив, що виконання вимоги МВФ про обмеження спрощення оподаткування зажене економіку в тінь.

«У реаліях України - це не детінізація. Це не вихід «у світ», не легалізація і аж ніяк не радісний перехід «спрощенців» на повну систему оподаткування, а скоріше - заниження реальних доходів, відхід у тінь», - упевнений економіст.

Плотніков наголосив, що МВФ у своїх вимогах не враховує специфіки України. «МВФ потрібно більш реалістично ставитися до конкретної країни - України. Універсальні рецепти не підходять конкретним реаліям. Так, є країни, де «спрощенців» не було, є країни, де звикли не ухилятися від оподаткування. На жаль, Україна в цей список не входить. І в цьому випадку ефект від виконання вимоги буде зворотний очікуваному», - пояснив експерт.

На думку економіста, для виходу економіки з тіні Україні необхідно позбутися корупційної складової, створити нормальну дозвільну систему, надати прості умови реєстрації бізнесу.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217