В Україні необхідно підвищувати тарифи на газ уп'ятеро, щоб виконати вимогу МВФ. Про це кореспонденту Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо ми хочемо отримати кредит МВФ - треба підвищувати тарифи на газ. Збільшення тарифів для промпідприємств на 30%, а для населення на 50% - це тільки одне з підвищень. МВФ вимагає, щоб у нас тарифи на газ були, як в Європі, тобто без дотацій. В ідеальному варіанті нинішні тарифи на газ потрібно збільшувати вп'ятеро», - пояснив Охріменко.

Крім того, економіст зазначив, що поетапне підвищення відбуватиметься протягом декількох років.

«У найближчі роки Україна має постійно підвищувати ціни на газ, щоб вийти на європейський рівень тарифів. МВФ вважає, що потрібно прибирати дотації з бюджету, щоб скоротити його дефіцит. Це пряма вказівка і ми від нього залежимо. Якщо не виконаємо її - нам не дадуть кредит», - стверджує він.

Також Охріменко нагадав, що на сьогодні Україна купує газ «за дуже високою ціною через конфлікт з Росією».

Як раніше повідомляв ForUm, директор департаменту економічного планування та фінансових розрахунків НАК «Нафтогаз України» Юрій Колбушин заявив, що підвищення тарифу на газ для населення з 1 травня становитиме 50%, а для підприємств теплокомуненерго - з 1 липня на 40%.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224