За два місяці через несплату за російський газ імпорт в Україні впав на 16%. Про це кореспонденту Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Національний банк надрукував платіжний баланс. І за січень-лютий 2014 року дефіцит зовнішньої торгівлі склав 558 млн дол., що в 3 рази менше, ніж за той самий період минулого року. Але це без урахування оплати за газ 3 млрд. Ми ж не заплатили за газ», - сказав Охріменко.

Експерт нагадав, що «газовий борг» України тільки зростає.

«Експорт упав на 9,5%,а імпорт - на 16%. Це також сталося через несплату за російський газ. Облік ведеться тільки за оплаченими контрактами, тому таке колосальне падіння імпорту», - вважає економіст.

Також Охріменко зазначає, що Україна повинна найближчим часом вирішити проблему з рахунками від «Газпрому», що накопичуються. «Якби у нас були такі цифри з оплатою газу, це було б позитивним чинником для вітчизняної економіки. Але поки що «газове питання» не вирішене, воно буде на нас тиснути і негативно впливати на весь наш ринок», - прогнозує він.

Нагадаємо, національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повністю розрахувалася з ВАТ «Газпром» за постачання російського природного газу в січні 2014 року.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195