Представники православних церков Московського та Київського патріархату вважають, що церквам пора об'єднуватися. Це дасть шанс благополучно завершити міждержавний російсько-український конфлікт і зберегти людські життя, впевнені священнослужителі.

«Об'єднання - це правильно! Ми всі молимося про об'єднання святих Божих церков в Україні,- сказав «Взгляду» намісник Десятинного монастиря Пресвятої Богородиці архімандрит Гедеон (Харон). - Ми всі бажаємо, чаєм цього. Якби православні були єдиними, держава також була б єдиною. Біда, випробування згуртовують людей, посилюють їхню віру. Люди повинні вчитися розуміти, чути один одного, любити. Тільки любов врятує».

Священнослужитель додав, що на Майдані пліч-о-пліч стояли священики і Московського, і Київського патріархату - живим щитом стояли. І як би не були розлючені учасники протистояння, жоден факел не полетів у голову священика.

«Віра об'єднує. Ми щойно повернулися з Єрусалиму, з поїздки по Святій Землі у складі делегації Української православної церкви,- сказав Гедеон. - Напередодні скорботної дати – 40 днів з дня загибелі людей під час протистояння – біля порогу Судних Воріт було звершено заупокійне богослужіння на згадку про всіх загиблих поіменно. Пом'янули загиблих: як членів Небесної Сотні, так і бійців «Беркута».

На думку священнослужителя, представники як Московського, так і Київського патріархату можуть сьогодні знайти точки дотику. За його словами, наразі рішенням Священного Синоду УПЦ МП створена спеціальна комісія з питання возз'єднання.

«Це перспектива не завтрашнього дня, але вона реальна,- впевнений отець Гедеон. - Більше б нам терпіння та смирення - і Господь управить».

У свою чергу, глава Інформаційно-видавничого управління Київської патріархії архиєпископ Євстратій (Зоря) також переконаний: процес об'єднання обов'язково відбудеться. Головне - аби проявилася добра воля не тільки з боку вищого духовного керівництва, але і з боку самих віруючих парафіян обох церков.

«Непростим відносинам між МП і КП уже 22 роки, наклалося багато. Але зараз настав час діалогу. Церква покликана рятувати державу в смутні часи, об'єднувати народ, бути разом з ним»,- зазначив отець Євстратій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258