Російська Федерація суворо дотримувалася і дотримує передбачених у Будапештському меморандумі зобов'язань щодо поваги суверенітету України. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ РФФРФ з приводу нібито порушень зобов'язань Росії за Будапештським меморандумом 1994 року, опублікованій на офіційному сайті відомства.

«Нинішній уряд у Києві, який прийшло до влади в результаті антиконституційного перевороту, своєю політикою, передусім щодо національних меншин, по суті сам підірвав єдність України і буквально виштовхнув цілий регіон з її складу. Росія на саміті ОБСЄ в Будапешті у 1994 р. та в ході заходів «на полях» саміту не брала на себе зобов'язання примушувати частину України залишатися в її складі проти волі місцевого населення, а положення Будапештського меморандуму не поширюються на обставини, які стали наслідком дії внутрішньополітичних або соціально-економічних чинників», - йдеться в заяві.

У МЗС РФ наголосили, що «97 відсотків виборців Криму в ході референдуму 16 березня ц.р., що проводився під контролем міжнародних спостерігачів, висловилися за входження в Російську Федерацію».

«Таким чином, втрата Україною територіальної цілісності стала результатом складних внутрішніх процесів, до яких Росія і її зобов'язання за Будапештським меморандумом стосунку не мають. Російська Федерація строго дотримувалася і дотримується передбачених у Будапештському меморандумі зобов'язань щодо поваги суверенітету України, в т.ч. у ході багатомісячного внутрішньополітичного протистояння в Києві, чого не можна сказати про політику західних країн, які під час подій на Майдані цим суверенітетом відверто знехтували», - сказано в заяві.

У відомстві нагадали, що в Будапешті одночасно з меморандумом було ухвалено спільну заяву керівників Росії, Великобританії, США та України, в якій, серед іншого, підтверджувалася значимість зобов'язань у рамках ОБСЄ, покликаних протидіяти зростанню агресивного націоналізму та шовінізму». «Абсолютно очевидно, що українська сторона ці зобов'язання не виконала і протягом багатьох років потурала зростанню вкрай агресивного націоналізму, що в кінцевому рахунку призвело до самовизначення населення Криму шляхом входження до складу Російської Федерації», - підкреслили в МЗС.

«Що стосується тверджень, ніби Росія своїми діями нібито демонструє ненадійність самої концепції «негативних гарантій безпеки неядерних держав і тим самим «руйнує» режим ядерного нерозповсюдження, то слід підкреслити, що спільним елементом Будапештського меморандуму і концепції «негативних гарантій» у класичному її розумінні є лише зобов'язання не застосовувати та не погрожувати застосуванням ядерної зброї проти неядерних держав. Це зобов'язання Росії перед Україною жодним чином не було порушено. Усі інші зобов'язання за Будапештським меморандумом відтворюють принципи ОБСЄ і жодного стосунку до концепції «негативних гарантій» і в цілому до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї не мають. Отже, твердження про те, що дії Росії «підривають» режим ядерного нерозповсюдження, неспроможні і недобросовісні», - підсумували в російському МЗС.

Нагадаємо, Будапештський меморандум, укладений у 1994 році між Україною, США, Росією і Великобританією, містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Великобританія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України; утримуватися від погрози силою та її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.


Як раніше повідомляв ForUm, українське керівництво закликає створити термінову комісію на рівні міністерств оборони країн-гарантів України за Будапештським договором.

В.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця заявив, що Росія відмовляється брати участь у переговорах в рамках Будапештського меморандуму.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін заявив, що Будапештські угоди про гарантію територіальної цілісності України в обмін на вивід ядерних сил не можуть поширюватися на нову владу в Києві, яка прийшла в результаті революції, вважає президент РФ Володимир Путін.

27 березня Генеральна асамблея ООН більшістю голосів підтримала резолюцію щодо територіальної цілісності України.

В ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники Республіки Крим і Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

480