НАК «Нафтогаз» необхідно повернути довіру українців, перш ніж підвищувати ціни на газ. Про це кореспонденту Forum'у повідомив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

«Я цілком допускаю, що аргументація НАК «Нафтогаз» та уряду з приводу підвищення ціни на газ виправдана, хоч і частково. Ціну на газ для населення підвищувати потрібно. Це стимулюватиме скорочення споживання блакитного палива, більш раціональне його використання, заміну котлів, утеплення будинків. Але підвищення цін народ ніколи не любив і це зрозуміло», - підкреслив Кучеренко.

У той же час, на думку експерта, підвищення цін на газ відбувається з «серйозними помилками».

«Нинішня команда знову наступає на ті самі граблі. «Нафтогаз» сьогодні асоціюється зі злодійськими схемами, тіньовим виведенням грошей, закупівлями «вишок Бойка», обладнання і т. д. Його репутація зараз нижче плінтуса, тому заяви керівництва НАК про підвищення тарифів особисто у мене викликають лише негативні почуття. Я б порадив наразі «Нафтогазу» повертати довіру споживача відкритою політикою, відкритими тарифами і прозорістю своїх фінансових оборотів. Адже такі речі, як підвищення тарифів ЖКГ повинні відбуватися в обстановці довіри між споживачем і постачальником. Тоді людям легко пояснити те, що підвищення дійсно потрібне, інакше настане колапс», - зазначив екс-міністр ЖКГ.

Також Кучеренко порадив «Нафтогазу» не зловживати своїм становищем монополіста.

«Уряд, говорячи про підвищення ціни на газ, має врахувати і наші інтереси. Я розумію, як важко сьогодні збалансувати бюджет, виконуючи вимогу МВФ. Не можу їх у цьому не підтримати. Але ми, як споживачі, маємо право поставити питання монополісту: а справедлива це ціна, а чи ведеться облік тих 20 млрд кубометрів вітчизняного газу, які йдуть населенню, а чи немає там схем прихованого заміщення і прихованого реекспорту (а вони є, за моїми даними), а чи переукладені контракти на постачання обладнання, яке купувалося за подвійною-потрійною ціною. Якщо всього цього немає, то що нам «впарюють»? Знову тіньові і злодійські схеми? Тоді це призведе до серйозного соціального і політичного вибуху. І не безпідставно», - вважає Кучеренко.

Як раніше повідомляв ForUm, директор департаменту економічного планування та фінансових розрахунків НАК «Нафтогаз України» Юрій Колбушин заявив, що підвищення тарифу на газ для населення з 1 травня складе 50%, а для підприємств теплокомуненерго - з 1 липня на 40%.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291