Нацбанк продовжує політику максимальної лібералізації курсу гривні, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, незважаючи на подальше ослаблення курсу, регулятор продовжує видавати на ринку кредити рефінансування, які потім спрямовуються комбанками на купівлю інвалюти. «При цьому деякий час тому НБУ почав репресії проти дрібних банків «за спекулятивні операції», але девальвація триває. Проблема явно не тільки в операторах, але і в тому, що Нацбанк діє в дусі вимог МВФ, а також у боротьбі з політично неугодними банками», - зазначив він.

Павленко додав, що подібна політика регулятора доповнюється фіскальними новаціями Кабміну на валютному ринку. «У сукупності все це значно підігріває ажіотаж і дестабілізує ринок. Тим самим політика влади руйнує фінансову систему країни і працює проти населення», - акцентував експерт.

Він продовжив, що НБУ хоче посилити своє право забирати ліцензії у комбанків. «Створюється враження, що це черговий піар-хід, спрямований на заспокоєння громадськості та відволікання уваги від реальних проблем фінансового ринку. А тим часом курс долара наблизився до 12 грн/$,що загрожує валютним бунтом населення», - підсумував аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305