В Україні необхідно навести лад на внутрішньому ринку енергетики і тільки після цього починати обговорення підвищення тарифів на природний газ для українців та промислових підприємств. Про це кореспонденту Forum'у повідомив екс-начальник Управління зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Питання підняття тарифів на газ для населення актуальне. Але, на жаль, у нас, як завжди, кінь біжить позаду воза. Спочатку потрібно навести лад на внутрішньому ринку газу. Потрібно було хоча б розробити (я вже не кажу про те, щоб прийняти і реалізувати програму щодо збільшення енергоефективності, енергозбереження. Тільки після цього можна було б переходити до розмов про тарифи», - каже Землянський.

За його словами, на сьогодні єдиним аргументом підвищення ціни на газ для українців є вимоги МВФ.

«Якби причиною були програми з реформування внутрішнього ринку, комунального сектору, це сприймалося б простіше. Хоча б можна було пояснити, чому такий різкий ріст цін», - пояснює експерт.

При цьому він вважає, що зростання тарифів на природний газ має носити еволюційний, а не революційний характер.

«Щодо тарифів на газ для промислових підприємств ми повернулися до стану грудня 2013 року. Адже такі ж ціни були до того, як Росія зменшила ціну на газ до 268 доларів. Здебільшого підприємства підлаштувалися під ці ціни, але проблеми будуть у хімічних підприємств. Газ для них є сировиною. Наскільки для них рентабельно буде купувати газ за такою ціною - це питання. За ціни 400 доларів ні про яку рентабельність мови бути не може», - прогнозує Землянський.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293