У новому Кримінальному кодексі Казахстану буде передбачена відповідальність за поширення чуток. Про це, як передає Tengrinews.kz, заявив перший заступник генпрокурора Йоган Меркель, представляючи проект документа в парламенті.

Він уточнив, що цей злочин буде кваліфікуватися як тяжкий.

Максимальне покарання за нього складе 12 років позбавлення волі. Нова стаття, зі слів Меркеля, буде застосовуватися, зокрема, за поширення чуток про роботу банків. Як приклад він навів ситуацію, що склалася на початку 2014 року (після проведеної 11 лютого девальвації тенге). Тоді жителям республіки почали приходити SMS про майбутнє банкрутство кількох кредитних установ, що спровокувало паніку.

«Ця стаття працюватиме і в тому випадку, який, наприклад, мав місце в Таразі, де поширили чутку, що прорвало греблю і городяни вночі тікали зі своїх квартир», - додав заступник генпрокурора, пише «Lenta.ru».

Наразі за поширення чуток у Казахстані передбачена адміністративна відповідальність. До винних можуть бути застосовані статті про заподіяння шкоди шляхом обману або дачі завідомо неправдивих відомостей ЗМІ, які передбачають покарання у вигляді штрафу.

Проект нового Кримінального кодексу вже кілька років розробляється в Казахстані за ініціативою президента Нурсултана Назарбаєва. На думку глави держави, цей документ «концептуально модернізує систему кримінального судочинства і дозволить адекватно реагувати на сучасні виклики». Нова редакція КК, як очікується, набуде чинності в другій половині 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

483