Кількість технічних кандидатів на майбутніх президентських виборах є більшою, ніж на попередніх, констатують у Комітеті виборців України.

«Ми, звичайно, чекали, що будуть технічні кандидати, але не очікували, що їх буде так багато - більше навіть, ніж на попередніх виборах. Це свідчення того, що в цій кампанії ставка кандидатів буде на якісь технології - вони хочуть отримати контроль в комісіях, і таких буде кілька кандидатів», - заявив глава правління КВУ Олександр Черненко «Інтерфакс-Україна».

За його словами, мотиви висунення у технічних кандидатів різні. «Хтось таким чином стартує на парламентські вибори, хтось хоче хоча б на два місяці піти від прокуратури: хоча статус кандидата не дає недоторканності, але все ж якщо буде затримання кандидата, то це буде скандал на весь світ. Хтось іде з метою інформаційного кілерства. Але головне - більшість технічних кандидатів зареєстровані, щоб потім продати свої квоти в комісіях», - вважає експерт.

На його думку, така кількість кандидатів, по-перше, ускладнить виборчий процес, оскільки «будуть довші бюлетені, великий склад комісій», по-друге, може зробити вибори дорожчими.

«ЦВК розраховувала на 20 кандидатів, і хотіли заощадити. Напевно, економії вже не вийде, дай Бог, щоб не подорожчало», - зазначив Черненко.

Разом із тим, глава КВУ вважає, що така кількість кандидатів не є критичною, щоб перешкодити організації виборів, хоча й може ускладнити. Але на парламентських виборах у мажоритарних округах балотувалося і набагато більше кандидатів.

У той же час, він не виключає, що частина кандидатів скористається своїм правом знятися з виборів у встановлений законом термін, щоб заощадити грошову заставу в сумі 2,5 млн грн, яку в такому випадку буде повернуто. Однак представники таких кандидатів у складі виборчих комісій залишаться.

«Я не виключаю і зняття окремих рейтингових кандидатів для підтримки когось уже перед першим туром, не чекаючи другого», - зазначив Черненко.

Як відомо, до ЦВК подали повний пакет документів 24 претенденти на участь у президентських виборах, 14 із них ЦВК уже зареєструвала кандидатами.

Нагадаємо, позачергові вибори президента України призначені на 25 травня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314