Китайська національна корпорація будівельних матеріалів (CNBM) звернулася з листом до в.о. президента Олександра Турчинова, в якому описує наслідки реалізації розробленого Мінпаливенерго законопроекту про зниження «зеленого тарифу», пише Головком.

«Зазначеним проектом Закону пропонуються зміни, які можуть повністю ліквідувати сонячну енергетику в Україні як енергетичний сектор, що має пріоритетне значення у контексті двосторонньої економічної співпраці між нашими країнами», - підкреслив у зверненні топ-менеджер китайської держкорпорації Яао Янь.

Зокрема, під загрозою опиняться власні активи корпорації CNBM у секторі сонячної енергетики загальною потужністю 1000 МВт (включаючи уже введені в експлуатацію об'єкти), вартістю 1 млрд дол. Крім того, загальна сума фінансування, залучена в галузь за участю фінансових і страхових установ КНР, становить понад 600 млн дол. США.

«Зниження тарифу для новозбудованих об'єктів сонячної енергетики призведе до невиконання зазначених фінансових зобов'язань. Ухвалення зазначеного законопроекту без його громадського обговорення і врахування експертних думок учасників ринку та фінансових організацій стане негативним сигналом для іноземних інвесторів і матиме негативні наслідки для двосторонніх відносин в інших галузях народного господарства між нашими країнами», - йдеться в листі.

Крім того, китайські державні компанії вже проінвестували у проекти сонячної енергетики в Україні понад півмільярд євро і ще сотні мільйонів євро планувалося вкласти в нові проекти, які ще розробляються. «Банкрутство сонячної галузі вкрай негативно позначиться на стратегічній співпраці з Китайською Народною Республікою. Особливо, після недавнього сільськогосподарського скандалу», - пише видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

325