На кримських татар може бути поширений закон РФ «Про реабілітацію репресованих народів». Про це йшлося в ході зустрічі президента Росії Володимира Путіна з президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим.

Мінніханов повідомив, що здійснив три поїздки в Крим. «По-перше, зустрічався з нашими братами - кримськими татарами, була можливість обговорити їхнє бачення, їхні проблеми. Є кілька злободенних речей, які я хотів би довести й отримати Ваше схвалення. Звичайно ж, 70 років (тому) вони репресовані... В будь-якому разі, було б непогано, якби чинним законом від 1991 року (закон «Про реабілітацію репресованих народів» ухвалила 26 квітня 1991 року Верховна рада РРФСР) прирівняти і кримських татар. Це була б серйозна моральна підтримка кримським татарам», - сказав Мінніханов.

Також він повідомив, що активісти кримських татар хотіли б зустрінеться з Путіним, передає «УНІАН».

«І третє, мабуть, на що я звернув увагу. Все-таки місце проживання, ось ці поселення потрібно узаконити. Необхідно інфраструктурно підтримувати, напевно, створити якусь програму. Ми це обговорювали і з нашими колегами з уряду Криму. Тут також потрібна Ваша підтримка», - додав президент Татарстану, звертаючись до Путіна.

На це Путін сказав: «Обов'язково доручу все це проробити, всі питання, всі три».

Нагадаємо, раніше Джемілєв оголосив про намір кримських татар провести свій референдум: «Наш референдум, на відміну від російського, не буде фальшивим. У Нью-Йорку, на Раді Безпеки ООН, я маю намір порушити цю проблему. Кримські татари проведуть свій референдум щодо статусу Криму».

29 березня на позачерговій другій сесії Курултаю кримські татари проголосували за створення своєї автономії на півострові.

Верховна Рада України визнала кримськотатарський народ корінним народом Криму з усіма правовими і соціальними наслідками цього статусу.

У свою чергу Генеральна асамблея ООН більшістю голосів підтримала резолюцію щодо територіальної цілісності України.

Як раніше повідомляв ForUm, у ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники Республіки Крим і Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343