Не федералізація, а максимальні повноваження місцевих рад і виборність губернаторів врятують Україну від розвалу, вважає секретар президії Партії регіонів Борис Колесніков.

За його словами, це - один із базових пунктів передвиборної програми кандидата від ПР на виборах президента Михайла Добкіна «Єдина країна» та проекту нової Конституції, яку Партія регіонів презентуватиме в третій декаді квітня.

«Багато людей в Україні говорять про федералізацію, про автономії... Чому так говорять? Тому що найбільш успішні країни світу: США, ФРН - сутофедеративні республіки. У наших виборців є політична культура, у політиків – немає. Якщо піти на федералізацію країни, політики її розколюють через особисті амбіції, в гонитві за особистим рейтингом. Тому тільки унітарна країна з максимальними повноваженнями місцевих рад та виборністю губернаторів - те, що врятує і збереже цілісність нашої країни», - заявив Колесніков в ефірі телеканалу «Україна», пишуть «Коментарі».

Серед інших пунктів програми Добкіна і проекту Конституції від «регіоналів» - бюджетна автономія регіонів у рамках цілісної країни. «Гроші, які зароблені в регіоні, - мають залишатися в регіоні», - зазначив він.

Податок на прибуток і прибутковий податок повинен на 100% залишитися в регіоні. Це якісні дороги, якісне опалення.

Колесніков також зазначив, що національний бюджет також не страждатиме від нестачі коштів, якщо податок на додану вартість не буде розкрадатися. «Є базовий податок - податок на додану вартість, який має позитивне сальдо. Якщо його не будуть розкрадати, переводити в готівку і займатися контрабандою, то в розпорядженні Арсенія Яценюка може виявитися 10 мільярдів доларів, позитивне сальдо між податковим кредитом і податковими зобов'язаннями. Цього цілком достатньо для того, щоб виконувати національні повноваження», - зазначив політик.

Найбільш постраждалим від надмірно централізованого бюджету є навіть не Донбас, а місто Київ, в якому половина податку з фізичних осіб відразу забирається в національний бюджет.

Третім важливим пунктом програми «регіоналів» Колесніков назвав зміну статті 10 Конституції України – про державну мову. Країна розколеться, якщо ми не поважатимемо один одного», – підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276