Податком на купівлю валюти Кабмін додатково дестабілізує роздрібний валютний ринок, заявив економіст Всеволод Степанюк в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Він нагадав, що Верховна Рада ввела збір 0,5% на обов'язкове пенсійне держстрахування при купівлі юридичними і фізичними особами безготівкової та готівкової інвалюти. «А це призведе до подальшого ослаблення гривні через ажіотажний попит, тому що і населення, і підприємства прагнуть накупити побільше валюти до набуття чинності норм про збір», - зазначив він.

І додав, що тим самим уряд власними руками видавлює валютний ринок в тінь, тому що оператори і покупці прагнутимуть уникнути сплати нового збору. «Саме так було під час дії аналогічного збору, який існував з 1998 р. і був скасований лише в 2011-му. Уряд хоче зібрати від цієї новації понад 9 млрд грн, але навряд чи це реально - юридичні особи і громадяни ухилятимуться від посилених правил», - сказав експерт.

Він вважає, що виграють від нововведення бухгалтери та юристи, які вже придумали схеми обходу нового податку, і плюс податкові чиновники, для яких він створює елемент «нової старої» корупційної бази.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187