Поступово спадає напруженість у відносинах між Україною і Російською Федерацією. Про бажання розпочати переговорний процес заявили як у Москві і Києві, так і Вашингтоні, який нині є головним «пожежником» у гасінні російсько-української кризи. Чималому зниженню ескалації конфлікту сприяє і відхід російських військ від українських кордонів.

Про готовність України до переговорів з Російською Федерацією за участю міжнародного співтовариства повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Що стосується двосторонніх відносин - ми готові сісти за стіл переговорів. Вони готові говорити по економіку? Так ми також готові. Будь ласка, з міжнародним співтовариством ми сядемо за стіл переговорів. Ми виконуємо всі міжнародні договори», - підкреслив глава українського уряду.

У Росії відгукнулися на заклик української сторони провести переговори.

Так, за словами члена комітету Держдуми з безпеки Миколи Ковальова, російські парламентарії готові до зустрічей і контактів з депутатами Верховної Ради України.

«У нас немає ніяких проблем в контактах і зустрічах з депутатами української Ради. Ми, звичайно, будемо з ними працювати, будемо зустрічатися і намагатися зблизити позицію щодо тієї чи іншої ситуації», - повідомив Ковальов після зустрічі делегації ПА ОБСЄ з депутатами Держдуми.

Також Російська Федерація висловила бажання залучити своїх експертів до місії ОБСЄ, яка почала роботу в Україні.

«Усі погодилися, що цій місії треба дати шанс, до її складу ми запропонували своїх експертів», - зазначив заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін. Організувати початок переговорів між українською і російською сторонами згодні і в ОБСЄ. Глава Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Кривокапич запропонував Москві створити двосторонню зустріч російської і української делегації в Асамблеї.

Наполягають на відновленні дипломатичних контактів між Києвом та Москвою і в США.

«США не обговорюватимуть майбутнє України без повної участі українського уряду», - заявив офіційний представник Білого дому Джей Карні. Він також підкреслив важливість встановлення діалогу між Росією і Україною і можливої участі в процесі у разі необхідності міжнародних посередників.

Зниженню напруженості між Києвом та Москвою сприяє і відведення частини російських військ від українських кордонів.

Так, у міністерстві оборони РФ зазначили, що на місце постійної дислокації повернуто батальйон 15-ї окремої мотострілкової бригади.

Про свій наказ частково відвести війська від кордону з Україною, повідомив у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президент Росії Володимир Путін.

Зменшення кількості російських військових на кордоні підтвердив і керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. За його словами, ймовірність вторгнення російських військ в Україну знижується з кожним днем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211