Прогресивний прибутковий податок знову заганяє доходи громадян у тіньовий сектор, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у. За його словами, на перший погляд здається, що підвищені податкові ставки стосуються великих доходів.

Так, нагадав він, за щорічного офіційного доходу понад 300 тис. грн доведеться платити 20% податку, за більш ніж 500 тис. - 25%. «Але це доходи середнього класу, адже 300 тис. грн на рік - це 25 тис./міс. без вирахування податків. Це зарплата кваліфікованого фахівця чи керівника молодшої та середньої ланки, і таких у країні набагато більше, ніж заявлених Кабміном 300 тис. осіб», - зазначив він.

І додав, що подібні новації змусять громадян остаточно вивести свої доходи в тінь. «Річні втрати від тіньових зарплат у країні й так досягають 200 млрд грн, а 2 млн осіб працюють на мінімальній зарплаті. Тепер ці цифри значно збільшаться, частка «сірого» сектору може повернутися на рівень 1990-х. Мабуть, це вважається допустимими витратами», - сказав аналітик.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217