Новий Кабмін порушив систему оперативного запозичення для покриття дефіциту держбюджету, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, якщо раніше велася робота з диференціації інструментарію залучення коштів на внутрішньому ринку (включаючи короткострокові позики), то тепер ця система порушена.

«Крім того, ситуація в економіці зараз різко погіршилася, і внутрішнє запозичення максимально ускладнено. А це означає, що уряд намагатиметься перекласти всі можливі кризові витрати на населення і бізнес», - зазначив він.

І підтвердив, що фіскальний розрив держбюджету в 2014 р. лише за офіційними даними становить 289 млрд грн, а дефіцит - 71,6 млрд. «Для покриття цих негативів підвищуються всі можливі податки і збори, і перш за все це позначиться на малозабезпечених українцях та на середньому класі. Тим більше, що соціальні витрати також відчутно секвеструються», - наголосив аналітик.

Разом із тим, продовжив він, зберігаються масштабні корупційні схеми, через які країна щорічно втрачає десятки мільярдів гривень. «Досить згадати пропозиції щодо відтермінування запуску закону про трансфертне ціноутворення», - сказав фахівець.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174