Ціна на російський газ для України з 1 квітня становитиме 385,5 долара за 1 тис. кубометрів. Про це журналістам сказав глава «Газпрому» Олексій Міллер.

«Відповідно до чинного контракту на постачання газу, його ціна для України становитиме у другому кварталі 385,5 долара. «Груднева» знижка на газ більше застосовуватися не може. Це зумовлено і випливає з невиконання українською стороною зобов'язань щодо погашення боргу за постачання газу в 2013 році і відсутністю стовідсоткової оплати поточного постачання і, відповідно, збільшенням боргу за поставлений газ. Сума боргу на сьогодні становить 1,711 млрд доларів», - сказав Міллер.

Він також додав, що «одночасно з другого кварталу збільшується ставка транзиту російського газу по території України. Її зростання становитиме 10%, як і передбачено формулою розрахунку в контракті на транзит від 2009 року з урахуванням ціни на газ», передає «ИТАР-ТАСС».

Міллер підкреслив, що «Газпром» сплачуватиме підвищений тариф за транзит і повністю виконуватиме свої контрактні зобов'язання».

Наприкінці 2013 року «Газпром» знизив ціну на газ для «Нафтогазу України» на 33% до 268,5 долара за 1 тис. кубометрів. До цього Україна купувала російський газ за ціною близько 400 доларів за 1 тис. кубометрів.

Ціна на російський газ для України з нової знижкою діяла лише у 1-му кварталі 2014 року.

Дія Харківських угод є прерогативою уряду, оскільки 100-доларова знижка надавалася «Нафтогазу» авансом в рахунок оплати оренди за перебування Чорноморського флоту РФ на території України, починаючи з 28 травня 2017 року за угодою РФ і України. «Газпрому», згідно з постановою уряду, надається митна знижка в розмірі 100 доларів за 1 тис. кубометрів.

31 березня Держдума одностайно ухвалила законопроект про денонсацію українсько-російських угод щодо Чорноморського флоту.

Нагадаємо, після приєднання Криму до Росії знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту більше не може застосовуватися, заявив прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

17 грудня 2013 року під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича та Володимира Путіна в Москві була досягнута домовленість, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 дол. за тисячу кубометрів з 400 дол. за тис. кубометрів (середньорічна ціна на російський газ у 2013 році).

1 березня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що прострочена заборгованість України за постачання російського газу становить 1,549 мільярда доларів і за такого рівня боргу та оплати країна може не зберегти чинну знижку на газ.

20 березня 2014 року Держдума ухвалила федеральний конституційний закон про вступ Криму до складу РФ й утворення в країні нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228