Підстав для плати Україні за розміщення Чорноморського флоту в Криму немає, заявив статс-секретар - заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін, виступаючи в Держдумі.

«На сьогодні немає ніяких підстав для продовження правовідносин щодо розміщення об'єктів та персоналу Чорноморського флоту РФ на території України, включаючи зобов'язання російської сторони щодо надання українській стороні оплати та компенсації за таке розміщення», - сказав Карасін.

За словами дипломата, необхідність якнайшвидшого припинення договорів про перебування ЧФ РФ Криму обумовлена тим, що «обставини, в яких ці договори укладалися і які складали істотну підставу згоди сторін на їх обов'язковість, зазнали суттєвих змін, що призвело до безповоротної втрати цими договорами їх предмета, неможливості їх виконання», повідомляє РІА «Новости».

«Особливо хочу підкреслити: така зміна обставин була викликана не діями Російської Федерації, як часто намагаються подавати на Заході, а які відбулися без участі, якщо не сказати, всупереч її волі, розвитком ситуації в Україні», - додав заступник голови російського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, Росія починає процес денонсації низки двосторонніх українсько-російських документів, зокрема угоди між РФ та Україною про параметри розділу Чорноморського флоту, а також про статус та умови перебування ЧФ.

21 березня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доповів президентові РФ Володимиру Путіну про те, що «харківські угоди» між РФ і Україною підлягають денонсації.

Міністерство закордонних справ України вважає, що у разі денонсацію так званих «харківських угод» перебування Чорноморського флоту Росії у Криму стане незаконним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221