Кримська влада обіцяла не чіпати єпархії Української православної церкви Київського патріархату в Криму. Про це повідомив на прес-конференції в Києві глава Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

«Так звана кримська влада обіцяє, і письмово підтвердила, що вона не чіпатиме наші храми, ми сподіваємося, що наші священики і віряни відправлятимуть службу в наших храмах», - сказав Філарет.

Водночас він не виключив, що УПЦ КП прийме пропозицію кримських татар правити служби в їхніх мечетях. «Але, якщо буде зворотне, тому що обіцянкам вірити не можна - обіцяють одне, а на ділі роблять інше. Якщо вони не виконають своєї обіцянки, то ми, звичайно, скористаємося пропозицією мусульман Криму», - цитує Філарета «УНІАН».

Філарет, у той же час, підтвердив існування фактів погроз на адресу священиків і повернення деяких на материк. «Ситуація важка, але не безнадійна», - сказав Філарет.

Нагадаємо, 28 березня архієпископ Євстратій Зоря повідомив, що кримські татари заявили, що вони готові надати свої храми для служб священикам церкви Київського патріархату. За його словами, священики приймуть пропозицію кримськотатарського духовенства, якщо їхні храми росіяни відберуть або служити стане небезпечно.

Він також повідомив, що всього у Криму священиків Київського патріархату було 13. Двоє виїхали з півострова на материк. Решта залишаються служити. Однак їхні сім'ї через небезпеку Крим залишили.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243