У березні Верховна Рада України ухвалила закон про створення Національної гвардії. Основною причиною послужили дестабілізуючі процеси, що відбуваються в країні. Наразі формування активно набирає до своїх лав новобранців. Планується, що НГУ включатиме в себе до 60 000 осіб, значна частина із яких прийде з київських барикад та із внутрішніх військ.

Однак чи не є створення Нацгвардії просто перейменуванням внутрішніх військ, і хто ж може увійти в її елітні лави, вирішив розібратися ForUm.

У світлі історії

Кажуть, все нове - це добре забуте старе. І створення Національної гвардії в Україні - це не нововведення. Таке вже було. У далекому 1991 році 4 листопада була сформована «перша» Національна гвардія України.

За словами генерал-лейтенанта, першого заступника командувача Національної гвардії України (1991-1998 рр.) Миколи Мельника, спочатку вона формувалася в таких же умовах, в яких зараз перебуває Україна. «Гвардію створювали, коли розпався Радянський союз. 24 серпня було проголошено незалежність України, а вже 25 серпня було ухвалено постанову Верховної Ради про створення Національної гвардії. Тоді також не було президента. Він був обраний тільки 1 грудня. На території країни були присутні радянські війська, КДБ... Але, як тільки у ВР було ухвалено постанову, Національна Гвардія почала швидкими темпами формуватися, і вже до 4 листопада була створена», - каже він.

Основними функціями Нацгвардії тоді були: захист конституційного ладу, цілісності території країни; участь у підтриманні режиму надзвичайного стану, у ліквідації наслідків аварій, катастроф та стихійних лих; формування в особливий період частин для охорони та оборони важливих державних об'єктів; допомога прикордонним військам у затриманні порушників державного кордону України; участь у бойових діях для відбиття нападу ззовні та захисту безпеки України.

Проте проіснувала Національна гвардія всього 9 років. І вже у 2000 році формування було ліквідоване, а на його основі були створені внутрішні війська.

На манежі все ті ж?

І ось через 14 років Національну гвардію знову відродили. За справу взялися з великим запалом і різноманітними гаслами.

Однак, на думку генерал-лейтенанта Миколи Мельника, новоухвалений закон «Про Національну гвардію» виглядає просто як перейменування Внутрішніх військ МВС у Національну гвардію, тобто відбувається зміна однієї таблички на іншу. Для підтвердження своїх слів перший заступник командувача Національної гвардії України наводить низку аргументів.

По-перше, керівництво формуванням таке ж, як і у Внутрішніх військ. Згідно із законом військово-політичне та адміністративне керівництво Нацгвардією здійснює міністр внутрішніх справ, а безпосередньо військове керівництво - командувач Національної гвардії, який призначається та звільняється з посади парламентом за поданням президента. На думку Мельника, Гвардією повинна керувати Верховна Рада, а у воєнний час - верховний головнокомандувач. Адже підпорядкування формування міністрові внутрішніх справ фактично ототожнює її з правоохоронними органами. До того ж нинішнє «двовладдя» над Нацгвардією може призвести до конфліктних ситуацій.

По-друге, поставлені перед Національною гвардією завдання дублюють завдання Внутрішніх військ.

«Якщо ми подивимося на закон зразка 1991 року, то першим завданням був - захист конституційного ладу України, її територіальної цілісності. А нині головне завдання - це патрулювання вулиць, хоча воно має бути останнім. Охорона правопорядку - це добре. Але сьогодні найважливіше - це безпека України, захист конституційного ладу і території незалежної країни, а не забезпечення правопорядку в Києві, у Львові чи в Донецьку», - вважає Мельник.

По-третє, призначення командувача формування людини, пов'язаної з силовиками, може стати ще одним приводом для ототожнення Гвардії з ВВ. До того ж, на думку Мельника, така людина не зможе виконувати завдання, поставлені перед ним. «У Гвардії повинні бути танки, артилерія, міномети, АГС-17, РПГ, «Голка», міни проти ворога. Може міліція оволодіти такою технікою? До того ж, я впевнений, що міністр внутрішніх справ не здатен використовувати силовий компонент, тому що у нього немає жодного професійного досвіду», - стверджує він.

«Очолити Нацгвардію має серйозний чинний генерал, який може взяти на себе відповідальність. Також необхідно враховувати, що ніколи гвардійці-ветерани не визнають командувачем національної гвардії того, хто вміє тільки красиво віддавати честь перед міністром, стелитися в певних обставинах, а потім точно так само буде з міністром кудись відступати, а ми (ветерани - Ред.) стоятимемо і допомагатимемо своїм гвардійцям», - продовжує генерал-лейтенант.

Думки про те, що створення Національної гвардії - це просто зміна вивісок, дотримується і народний депутат України від ВО «Батьківщина», екс-заступник міністра внутрішніх справ України, генерал-лейтенанта міліції Геннадій Москаль. «Національна гвардія - це нова вивіска внутрішніх військ. Більше ніяких істотних відмінностей я не бачу. Створена структура не наділена ніякими додатковими повноваженнями. Кажуть, що у Національній гвардії служитимуть члени так званої самооборони. Так, сьогодні у внутрішніх військах маса вакансій. Подивіться закон. Це та ж зіпсована цукерка, але в іншій обгортці», - стверджує він.

Такої ж думки дотримується і юрист Тетяна Монтян. «Це фактично перейменування внутрішніх військ. Взагалі створення Національної гвардії в Україні я розцінюю як профанацію, покликану формалізувати енергію людей з Майдану, і забрати їх звідти. Ні коштів немає для цієї гвардії, ні фізичних сил для навчання цих неорганізованих людей, які ніколи не були в армії і не служили», - вважає вона.

Комплектування НГУ

Також велике значення має комплектування Національної гвардії. Адже це формування позиціонує себе як елітне, а значить має бути спеціальний відбір.

Варто зазначити, що в Нацгвардію зразка 1991-2000 рр. брали не всіх. Значення мало все - починаючи від зросту і закінчуючи вихованням. «Людина обов'язково повинна була мати середню освіту. Мінімальний зріст не менше 175 см. Не мало бути татуювань. Спеціальний представник приходив не тільки у військкомат, але і в школу. Також запитували у батьків, які відпускають в армію. Тобто, коли існувала ця гвардія, то відбір номер один був у неї, а потім уже решта формувань», - розповідає Мельник.

Нині ситуація з комплектуванням змінилася. Особовий склад Гвардії планують сформувати з числа військовослужбовців та осіб, які працюють за трудовими договорами. Особливих критеріїв для відбору немає, хіба що є обмеження у віці до 45 років. А так комплектування НГУ здійснюється відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Андрія Парубія лави новоствореного формування і зовсім можуть поповнити «всі, хто хоче служити Україні».

Примітно, що до лав Гвардії запрошують і внутрішні війська, і Самооборону Майдану, тобто людей, які ще місяць тому стояли по різні боки барикад. Мимоволі напрошується питання: а чи не призведе це до внутрішніх конфліктів? Чи не стане це перешкодою для виконання службових обов'язків?

До того ж, на думку політолога, директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, і представникам внутрішніх військ, і волонтерам Майдану, які можуть увійти до одного підрозділу НГУ, буде психологічно складно взаємодіяти один з одним.

Дива не буде?

Експерти загалом далекі від оптимізму щодо свіжоствореної Національної гвардії.

Так, директор Українського філіалу Інституту країн СНД Денис Денисов вважає, що створення Національної гвардії негативно позначиться на ситуації в Україні. «Основу цієї гвардії хочуть створити з людей, які перебувають на Майдані, - це «Правий сектор», «Самооборона» та інші націоналістично налаштовані організації. На південному сході України ця організація не буде сприйматися», - стверджує він.

На його думку, якщо гвардія матиме «радикальну націоналістичну ідеологію», це стане ще одним чинником розколу України.

Без особливого ентузіазму до створення Нацгвардії поставився і політолог, директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Національна гвардія - це елітні війська. І ніякі напівгромадянські парамілітарні утворення не можуть бути в гвардії. Гвардію не ми придумали. У світі вона існує давно, і там немає ніякого Майдану, «Правого сектора» і т.д.», - вважає експерт.

Що ж, для створення дійсно якісно нового військового формування, а не просто зміни табличок, необхідно змінювати завдання, створювати бойовий компонент, готувати професійні кадри. І можливо тоді Нацгвардія стане справді елітним формуванням, яке зможе дати відсіч будь-якому агресорові, що зазіхнув на територіальну цілісність України. Хоча, звичайно, нехай зброю бійці НГУ застосовують тільки на полігонах і навчаннях.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2441