Дизель-електричний підводний човен «Запоріжжя» проекту 641, який раніше входив до складу ВМС України, технічно несправний і не буде використовуватися Чорноморським флотом РФ, повідомили в Головному штабі ВМФ.

«Він може бути переданий Міністерству оборони України для подальшого використання на його розсуд або утилізації», - уточнив співрозмовник агентства.

За його словами, вік човна - 44 роки. За своїми бойовими можливостями він давно морально застарів і протягом кількох десятків років практично не виходив у море для виконання завдань, передає «Інтерфакс».

«Українська сторона періодично робила зусилля для повернення його в дію зусиллями судноремонтних підприємств. Однак ці заходи позитивного результату не дали», - сказав він. Підводний човен переважно стояв біля пірсу, а екіпаж займався підтримкою його на плаву і гарантуванням вибухо- і пожежобезпеки на її борту.

Підводні човни проекту 641 давно виведені зі складу підводних сил ВМФ Росії. Деякі з них стали музеями.

«Екіпажу підводного човна «Запоріжжя» запропоновано продовжити службу у складі Чорноморського флоту, який найближчим часом поповниться шістьма новими підводними човнами, що будуються на підприємстві «Адміралтейські верфі» у Санкт-Петербурзі», - повідомив співрозмовник агентства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

405