У Москві відкидають звинувачення в існування військової загрози з боку Росії на адресу України і ставлять під сумнів ефективність заходів зі зміцнення довіри безпеки в рамках ОБСЄ, включаючи верифікаційну діяльність.

«Нічого подібного. Проведені в березні цього року на європейській частині території Росії чотири міжнародні інспекції за Віденським документом щодо заходів довіри і безпеки 2011 року за участю представників Латвії, Німеччини, Швейцарії, Фінляндії, Естонії, Бельгії, Франції та України не виявили жодних «агресивних приготувань» і не зафіксували жодної військової діяльності крім раніше заявленої», - йдеться в коментарі офіційного представника МЗС РФ Олександра Лукашевича у зв'язку з твердженнями про «концентрацію російських збройних сил у прикордонних з Україною районах».

«Навіть українська інспекційна група, яка побувала 18-20 березня у Білгородській області, погодилася з тим, що ніякої великої військової діяльності не проводиться. Виявлені нею три батальйони ПДВ ЗС Росії, які перебувають поза зоною постійної дислокації (тобто на навчаннях), навряд чи можна вважати ознакою «загрозливого нарощування військової потужності», - наголошується в коментарі.

«У зв'язку із викладеним виникають питання. У чому сенс верифікаційної діяльності у військово-політичній сфері, якщо її результати не впливають на практичну політику і, зокрема, на формування підходів США та країн НАТО до оцінки ситуації довкола України? Пов'язано це з тим, що об'єктивна інформація, зібрана військовими інспекторами, не доповідається політичному керівництву? Або самі ці керівники, піддаючись емоціям, схильні ігнорувати факти на догоду власним політичним смакам та уподобанням?», - запитують у МЗС РФ.

«У будь-якому випадку наші західні колеги дають привід сумніватися в ефективності режиму МДБ, включаючи верифікаційну діяльність, з точки зору зміцнення довіри і безпеки. Будемо враховувати це в роботі над подальшим удосконаленням Віденського документа і під час розгляду відповідних ініціатив у рамках Форуму ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки», - підкреслили в російському зовнішньополітичному відомстві.

Там зазначили, що крім інспекцій по ВД-2011 березні цього року відбулися спостережні польоти США і ФРН, а також України за Договоромщодо відкритого неба над російською територією вздовж кордону з Україною.

«Офіційні результати таких польотів будуть відомі пізніше, після обробки фотоматеріалів. Однак можна припустити, що якщо з повітря дійсно були б помічені ознаки великого зосередження збройних сил, наші партнери не стали б тягнути з пред'явленням «фактичних доказів». Значить, їх просто не існує», - йдеться в коментарі.

Нагадаємо, 24 березня секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій заявив, що Росія не відмовилася від плану нападу на територію України.

25 березня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров запевнив, що Росія не має наміру використовувати військову силу в східних та південних областях України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

678