Нове керівництво НБУ продовжує спрощувати отримання рефінансування комбанкам, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Він підтвердив плани встановити планку рефінансування на рівні 14%. «Формально це спрямовано на зниження реальної вартості корпоративного кредитування до 4-5%, але на ділі основна частина рефінансування піде на купівлю інвалюти, як це вже не раз продемонструвала практика міжбанківського ринку. А отже, такі дії регулятора послаблюють гривню, яка і без того у складній ситуації», - акцентував експерт.

Він додав, що в економіці зростає обсяг незабезпеченої грошової маси. «Якщо ще в лютому емісія суворо регулювалася, то зараз є інформація, що обмеження значно зняті на тлі політики «повної лібералізації» на догоду вимогам МВФ. Як не сумно, але це створює ризики гіперінфляції, що можна порівняти зі знеціненням купонокарбованців на початку 1990-х», - застеріг аналітик.

Що стосується західної стабілізаційної допомоги, продовжив він, то, по-перше, поки що вона залишається на папері, по-друге, означає виконання надто жорстких умов. «Вже зрозуміло, що кредит МВФ оплатять насамперед прості українці за рахунок посилених податків і зборів, і тим самим загальний рівень життя у країні впаде. А що ми віддаємо в обмін на інші кредити, і зовсім туманно. Не кажучи вже про те, що раніше опозиція гостро критикувала владу за розширення держборгу, а тепер займається тим самим у набагато більшому масштабі і з набагато більшою швидкістю», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

599