Ухвалений Верховною Радою «антикризовий» пакет здатен добити економіку України. Про це в ексклюзивному коментарі Forum'у заявив економіст Руслан Павленко.

За його словами, насамперед це стосується завищених податків і зборів, які посилюються одразу за багатьма напрямами. «Це не просто фінансові втрати для бізнесу, якому сьогодні й так несолодко, це сигнал переводити операції в тінь. Тим самим влада свідомо заганяє економіку назад в 1990-ті, в часи невизначеності та непрозорості», - поскаржився він.

Він додав, що Кабмін має намір на 1,1% наростити єдиний страховий внесок на пенсійне страхування. «Поряд із підвищенням податку на доходи фізосіб це призведе лише до швидкого повернення зарплат у тіньову зону. Причому це торкнеться і невеликих зарплат, тому що пенсійний збір сплачують усі економічні оператори. Раніше фіскальне навантаження на фонд оплати праці й так становило понад 50% - в 2 рази більше, ніж у тій же Європі. Тепер же роботодавцям буде набагато важче діяти на легальних підставах», - акцентував експерт.

Павленко підкреслив, що навіть офіційно у 2014 році закладається спад ВВП на 3%. «Але водночас прем'єр-міністр визнає, що національна економіка може впасти на 10%. Що ж, достойний результат усіх зусиль колишньої опозиції, яка критикувала попередню владу за економічні труднощі. Так, це були відчутні складнощі, але на нинішньому тлі вони виглядають лише частковими дрібницями, які, до того ж, можна було вирішувати. Ось тепер країна в цій кризі - спасибі новій владі», - підкреслив аналітик.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала урядовий законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

395