Ухвалені Верховною Радою рішення щодо «порятунку» економіки можуть їй істотно нашкодити, заявив директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Олег Устенко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами економіста, настільки жорсткий економічний пакет викликає в бізнес-середовищі тривожні настрої і думки щодо свого повернення до тіньових схем. «Тим більше що базові норми Податкового і Бюджетного кодексів свідчать, що такі нововведення можливі лише з початком 2015 р.», - підкреслив він.

І додав, що особливо помітно підвищення податків позначиться на виробниках підакцизної алкогольної та тютюнової продукції. «Цей ринок і так багато у чому в тіні, а тепер знову буде рухатися в її бік. Та й у цілому немає ніякої впевненості, що ухвалені рішення значно поповнять держбюджет», - зазначив експерт.

Він поскаржився, що антикризовий пакет готувався поспіхом і без належного обговорення з бізнесом. «Ситуація в економіці критична, але не настільки, щоб ухвалювати сирі документи, інакше можна тільки погіршити обстановку, дати негативний сигнал підприємствам та інвесторам», - підсумував аналітик.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 березня Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2014 рік».

Також ВР підтримала урядовий законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

574