Віктор Янукович у зверненні до українського народу закликав проводити референдум про статус кожного регіону у складі України.

«Як президент, який з вами думками і душею, закликаю кожного розсудливого громадянина України - не дайте самозванцям вас використовувати! Вимагайте проведення референдуму про визначення статусу кожного регіону у складі України», - йдеться у зверненні Януковича до українського народу, що надійшло в «ИТАР-ТАСС».

Тільки всеукраїнський референдум, а не екстрені дострокові вибори президента можуть значною мірою стабілізувати політичну ситуацію і зберегти суверенітет та цілісність України, вважає Янукович. Внесені у законодавство антиконституційні зміни, в тому числі й про вибори президента України «виключають можливість чесних виборів, коли б вони не відбулися», упевнений він.

«Нинішня так звана влада ухвалила пакет законів, які прямо порушують Конституцію України. Ці закони були ухвалені під тиском «Майдану». Над багатьма народними депутатами та їхніми сім'ями відбувалися акти насильства, не кажучи вже про постійні погрози», - йдеться у зверненні українського лідера.

Він назвав «все, що відбувалося і відбувається в останні місяці в Україні» - «збройним державним переворотом, який був здійснений опозицією на зброї терористичних угруповань за повної підтримки деяких західних держав».

«Абсолютно логічно, що протест, який розгоряється на Південному Сході України - це природна реакція густонаселеного промислового краю на збройний державний переворот», - заявив він. «Самозванці не мають мандату довіри українського народу, не мають права позбавляти кожного громадянина України його права голосу, шляхом внесення антиконституційних змін до законодавства, в тому числі й про вибори президента», - підкреслив Янукович.

«Анархія, яка відбувається вулицях нашої країни, не має нічого спільного з демократією», - переконаний він. «Нехай хоч одна західна держава назве демократичними кроки, що робляться нинішніми «управлінцями». Не думаю, що хто-небудь із європейських чиновників високого рангу публічно визнає нормальним розстріли та грабежі на вулицях їхніх держав, коли терористи називаються активістами, яким дозволено безкарно вбивати і грабувати людей», - сказав Янукович.

Також у зверненні до з'їзду Партії регіонів він попросив зняти з нього повноваження почесного голови партії і виключити його з неї.

Як раніше повідомляв ForUm, 22 лютого Верховна Рада ухвалила постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень».

Українська влада просить Інтерпол включити Віктора Януковича в міжнародний розшук.

3 березня інформація про розшук Януковича з'явилася на сайті Міністерства внутрішніх справ у розділі «особи, які переховуються від органів досудового розслідування».

Екс-президентові Віктору Януковичу, колишньому главі Адміністрації Президента Андрію Клюєву, екс-генпрокурору Віктору Пшонці, екс-міністрові внутрішніх справ Віталію Захарченку та іншим особам оголошено про підозру у скоєнні умисних вбивств під час проведення масових заходів на Майдані Незалежності у Києві в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1029