Уряд пропонує підвищити ставки акцизів на алкогольні і тютюнові вироби. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи у четвер, 27 березня, в парламенті проекти законів про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економічного зростання в Україні (№ 4576) та про внесення змін у Державний бюджет на 2014 рік (№ 4575), повідомляє Департамент інформації і зв'язків з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Вважаю, що це не вплине на створення робочих місць, а обсяг пивного алкоголізму, який в країні зашкалює, обсяг викурених сигарет і фактично знищеного здоров'я українського - неймовірний», - заявив прем'єр.

За його словами, після підняття акцизів пляшка пива, яка сьогодні коштує 8 грн, коштуватиме 8,50 грн, а ціна пачки сигарет збільшиться з 15 до 16 грн, середня вартість пляшки горілки зросте з 32 до 35 грн.

Глава уряду також зазначив, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення цього року не переводити весь агропромисловий комплекс на загальну систему оподаткування ПДВ.

У той же час уряд за пропозицією Європейської Бізнес Асоціації, Американської торговельної палати та низки асоціацій підприємців планує введення податку на додану вартість на операції з експорту зерна.

Він нагадав, що на цьому ринку був «голий заробіток»: «У селян купували зерно, пропускали його через власну компанію-прокладку, де накручували 20%, які не надходили до бюджету, а потім через великого трейдера йшли на митницю, декларували й експортували зерно і додатково з бюджету отримували 20%».

Ці кошти, як зазначив Яценюк, йшли не селянинові, а в кишеню фірмі-експортеру: «Тому ми пропонуємо введення податку на додану вартість на операції з експорту зерна. Нема чого дурити селян».

Нагадаємо, уряд вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

998