Член Виконавчого комітету Громадського руху «Український вибір» Юрій Загородній вважає, що дискредитація лідера руху Віктора Медведчука була вигідна як провладним, так і опозиційним політикам через його реформаторські погляди.

«Можу сказати, що після приходу до влади «помаранчевої» команди я, як і Віктор Медведчук, відчув на собі, як працює державна репресивна машина. Проти нас намагалися фальсифікувати справи, пред'являли звинувачення, над безглуздістю яких сміялися самі ж співробітники прокуратури», - розповів Загородній в інтерв'ю виданню «Комсомольская правда в Украине». За його словами, це було елементарне зведення рахунків, середньовічні полювання на відьом, але всі справи були закриті.

Однак інакомислення не прощають, а Медведчук, як вважає Загородній, за світоглядними позиціями принципово відрізняється від більшості українських політиків. «Це виключно порядна людина. Людина високих моральних принципів. Ті, хто особисто з ним знайомий, відзначають його унікальну пам'ять, дивовижну працездатність, неординарне мислення. Можу сказати, що Медведчук йшов у владу не для «заробляння», а для реалізації проектів з реформування країни», - підкреслив Загородній.

Так, ще в часи Кучми, саме Медведчук першим запропонував запровадити декларування чиновниками не тільки доходів, але і витрат, однак тоді проти цієї ініціативи виступив Азаров. «Зауважте, за десять років ідея Медведчука так і залишилася нереалізованою. Як результат - в Україні розплодися цілий сонм чиновників і політиків, які живуть на одну зарплату. Зате їх витрати часом бентежать навіть арабських шейхів», - каже політик. На його думку, дискредитація Медведчука була вигідна багатьом, адже в українській політиці влада і високі посади потрібні тільки для особистого збагачення, а Медведчук займається реформами.

«Наприклад, перехід до парламентсько-президентської республіки усунув концентрацію владних повноважень в одних руках. По суті, ще у 2004 році Медведчук запропонував таку систему взаємовідносини всіх гілок влади, яка апріорі робила неможливою узурпацію влади однією людиною. Я переконаний, якби у нас діяла Конституція 2004 року, то кривавих подій в 2014-му не було б», - підсумував Загородній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

619