Соціальні вимоги МВФ в Україні жорсткіші, ніж зазвичай, заявив економіст великого банку Goldman Sachs (США) Майкл Бретман в ексклюзивному коментарі Forum'у. За його словами, це стосується масштабу податкових жорсткостей, які повинні охопити всі базові сфери життя країни.

«Так, формально ці новації виходять від уряду, але є інформація, що це вимоги Фонду, пов'язані з дефіцитом держбюджету. Сьогоднішня ситуація в Україні дозволяє йому максимально випробувати свої схеми в умовах відносно розвиненої «перехідної» країни на тлі посткризового відновлення світової економіки», - зазначив він.

Оскільки МВФ домінують монетаристські неоліберальні погляди, продовжив експерт, то його стабілізаційні програми зазвичай включають скорочення державних витрат (у т.ч. на соціальні цілі), скасування або зниження держсубсидій на продовольство, товари широкого споживання і послуги (що веде до підвищення цін на них), зростання податків на доходи фізосіб (за одночасного зменшення податків на бізнес). «Крім того, це стримування зростання або заморожування заробітної плати, підвищення облікових ставок, обмеження інвестиційного кредитування, лібералізація зовнішньоекономічних зв'язків, девальвація нацвалюти - за якою йде подорожчання імпортованих товарів і т.д. Неважко провести аналогії з тим, що зараз пропонується в Україні», - сказав він.

Бретман додав, що подібна концепція економічної політики сформувалася у 1980-ті роки в США і передбачає такі структурні зміни в економічних системах, як приватизація, ринкове ціноутворення. «Основну (якщо не єдину) причину розбалансованості економіки, неврівноваженості міжнародних розрахунків країн-позичальниць Фонд бачить у надлишковому сукупному платоспроможному попиті в країні. І завжди наполягає на скороченні цього попиту через урізання соціальних програм, що веде до зубожіння населення. Цього вимагають і від Києва», - акцентував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

872