Показане минулого тижня телезвернення українського прем'єра Арсенія Яценюка до російськомовного населення Півдня і Сходу України, в якому політик пообіцяв «децентралізувати владу і зберегти державний статус російської мови, а також додав, що його дружина розмовляє здебільшого російською, мало подіяти примирним чином. Але нічого подібного не сталося. Телезвернення обернулося порожнім звуком, пише Уве Клусманн на сторінках німецького журналу Der Spiegel.

Так, у вихідні на Півдні та Сході України вкотре пройшли багатотисячні антиурядові демонстрації, однією з основних вимог мітингувальників залишається проведення референдуму про майбутнє цих регіонів.

Зокрема, не так давно Кабмін призначив віце-прем'єра Олександра Сича «відповідальним за захист національних меншин». Але тут, як зазначає журналіст, є невеликий прорахунок: заступник Яценюка Сич є членом праворадикальної партії «Свобода».

«А з такими кадрами ні про яке примирення між націоналістичною Західною Україною і проросійською Східною і мови бути не може, - впевнений Клусманн. - Але Яценюк ніяк не може цього зрозуміти». Український прем'єр, як йдеться далі, продовжує дотримуватися коаліції з націоналістами. До того ж глава уряду нереалістично оцінює ситуацію на Сході, говорячи про неї як про «штучний конфлікт», який розпалюють якісь «треті сили», і виступає проти федералізації України, вбачаючи за нею «шаховий хід» Москви. Також Україну продовжує розколювати і нова «національна гвардія», яка стала «збірним пунктом» для переважно націоналістичної молоді із західної частини країни, пише «Інопреса».

Тим самим, підсумовує журналіст, «нова київська влада ставить країну на шлях громадянської війни». Наразі, додає Der Spiegel, по відомству федерального канцлера Німеччини і МЗС Німеччини курсує восьмисторінкове досьє, підготовлене Німецьким інститутом міжнародної політики і безпеки. У ньому автори констатують, що «новий уряд повністю втратив довіру на Сході. Наразі у ньому немає жодного представника, з яким могла б ідентифікувати себе більшість населення східних і південних регіонів».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

629