Пропоновані Кабміном соціальні посилення пов'язані з рекомендаціями МВФ щодо зменшення дефіциту держбюджету, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, планується і підвищення податків, і замороження зарплат, пенсій, і подорожчання комунальних послуг. «Але це не дасть позитивного ефекту країні. Населення втратить 20-25% свого реального доходу, а значить, постраждає і економіка, тому що впаде споживчий попит. Бізнес отримає через це менше прибутку і заплатить менше податків, і бюджетні доходи ще більше впадуть», - зазначив він.

Що стосується акцизів, продовжив аналітик, то пляшка горілки подорожчає в середньому на 10 грн, недорогі сигарети - на 1 грн за пачку, елітні - на 5-7 грн. «Була ще ідея підвищити акциз на бензин, а це вже позначиться на вартості всієї продукції, тому що в її ціною є витрати на перевезення», - сказав він.

Загалом, резюмував фахівець, кредит МВФ заплатять прості українці. «Тоді як для олігархів, навпаки, готують послаблення: хочуть скасувати закон про трансферне ціноутворення, наприклад. В Україні і так була складна ситуація з контролем за роботою великого бізнесу, а тепер хочуть скасувати і позитивні починання щодо цього», - поскаржився він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

714