Нульове зростання російської економіки, яке найбільш вірогідне цього року, стане платою за приєднання Криму до Росії, і ця плата прийнятна для російського суспільства, вважає декан факультету вільних мистецтв і наук Санкт-Петербурзького державного університету, екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін.

«Мій прогноз, що економічне зростання буде близько нуля, плюс-мінус 0,5%», - сказав Кудрін журналістам. Відтік капіталу з РФ за підсумками поточного року, за оцінкою Кудріна, може досягти 150 мільярдів доларів.

«Зараз я думаю, що в найближчі три місяці ми матимемо ще 50 мільярдів відтоку, але потім це буде затухати. Тим не менш, це буде істотно більше 100 мільярдів, це буде близько 150-160 мільярдів доларів за підсумками року», - додав Кудрін, повідомляє РІА «Новости».

Таким чином, на його думку, російська економіка зіткнеться цього року з шоком, який можна порівняти з кризою 2008 року. «У нас вже був такий шок, зараз буде шок менший, і це наша якась плата за те, що ми проводимо самостійну зовнішню політику», - сказав він. «Суспільство поки готове погодитися з цією платою», - вважає Кудрін.

Оцінюючи економічні втрати Росії в результаті розвитку ситуації довкола України, Кудрін повідомив, що йдеться про сотні мільярдів доларів, які Росія не доотримає у вигляді зростання ВВП, інвестицій, доходів бюджету. Крім того, за його словами, російському уряду доведеться піти на додаткові витрати, пов'язані зі створенням самостійної фінансової інфраструктури, яка буде незалежна від західних платіжних систем.

«Тобто ми маємо сотні мільярдів доларів як плату за цей розворот, але я вважаю це некритичною ціною для прийняття цих рішень», - підкреслив Кудрін. «Це рішення не може бути оцінено лише економічними засобами. Якщо це був вибір, який був широко підтриманий, то ми повинні розуміти, що у нього є ціна економічна, але поки, на мій погляд, суспільство ще не побачило кінцевого результату, тобто, коли це загальмує реальні доходи, але поки суспільством приймається така плата», - додав Кудрін.

Як раніше повідомляв ForUm, у ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% жителів півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники Республіки Крим та Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що витрати на підтримку Криму та міста Севастополь - у 2014 році не перевищать 240 мільярдів рублів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

617