Громадський рух «Український вибір» розробив Концепт федеративної реформи в Україні, згідно з яким держава має перейти до двопалатного парламенту.

В «Українському виборі» впевнені, що саме унітарна модель територіального устрою України, яка передбачає жорстку централізацію влади, стала причиною політичних і соціальних конфліктів у країні.

«Загострюються суперечності між регіонами, виникають протести та антагоністичні настрої у населення різних територій на національному, ідеологічному, соціальному і гуманітарно-культурному ґрунті. Створюється реальна загроза державному суверенітету та територіальній цілісності», - йдеться в Концепті федеративної реформи. Альтернативою унітарній моделі є федеративна форма територіальної організації влади в Україні, яка може подолати зазначені проблеми.

Згідно з документом, у разі створення Української Федерації, республіка повинна буде перейти до двопалатного парламенту. Нижня палата - Палата депутатів - формується за пропорційною виборчою системою, а верхня - Рада Територій (Країв) – за мажоритарною виборчою системою з пропорційним представництвом країв. Президент, який має функції глави держави, обиратиметься на загальних зборах членами нижньої і верхньої палат парламенту.

«Члени Палати депутатів - депутати обираються шляхом загальних, рівних, прямих і таємних виборів терміном на п'ять років. Депутати нижньої палати парламенту є представниками всього народу і мають вільний депутатський мандат», - підкреслюється в Концепті федеративної реформи. На Палату депутатів покладаються законодавча функція, функція формування уряду та контроль за його діяльністю. У разі неможливості сформувати персональний склад уряду і схвалити програму діяльності Президент може розпустити Палату депутатів.

«Представники країв обираються на три роки. До складу Ради Територій (країв) також довічно входять президенти України, які припинили виконувати свої повноваження глави держави. Представник - депутат краю у верхній палаті - зобов'язаний представляти інтереси відповідного краю, і делегується у верхню палату населенням краю», - пояснюється в Концепті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

570