Урядовий законопроект №4490 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів» пропонує збільшення податків та зборів практично для всіх галузей української промисловості.

У разі ухвалення законопроекту, акцизи на паливо збільшаться від 1,3 до 2,1 разу, витрати на ввезення та реєстрацію транспортних засобів - в 2 рази, орендна плата за землі сільгосппризначення зросте в 3 рази, збір за використання радіочастотного ресурсу - в 2 рази. На 8,6% підвищиться ставка збору за лісокористування на 8,3-8,6% збільшиться ставка екологічного податку та збору на водокористування. Також буде повернуто збір за конвертацію валюти в розмірі 0,5%.

У п'ять разів збільшиться плата за користування надрами. Так, рента збільшиться з 3,5% до 10%. Крім того, розшириться база оподаткування - плата буде нараховуватися не на вартість руди, як нині, а на ціну товарної продукції, в яку також включаються витрати на збагачення, сушіння та транспортування.

Таким чином, підвищення торкнеться транспортної галузі, підприємств гірничо-металургійного, агропромислового комплексу, деревообробної, телекомунікаційної галузей.

Голова комісії Українського союзу промисловців і підприємців з питань економічної політики Юлія Дроговоз, яку цитує газета «Forbes-Україна», каже, що новий уряд під час підготовки цієї ініціативи не проконсультувався ні з громадськістю, ні з бізнесом.

Крім того, низка ініціатив, запропонованих у законопроекті, раніше вносилися урядом Азарова і були розкритиковані тодішньою опозицією - сьогоднішньою владою. «Не можна повторювати старі помилки, така економічна політика тільки шкодить державі», - вважає Дроговоз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333