Генеральна прокуратура України встановила численні факти зловживання державними коштами в сфері охорони здоров'я, зокрема екс-заступник міністра назловживав на 6,5 млн грн на вакцинах.

Згідно з повідомленням прес-служби Генпрокуратури, перевіркою встановлено, що у грудні 2012 року заступник міністра охорони здоров'я, діючи в інтересах однієї з вітчизняних комерційних структур, підписав платіжні доручення на придбання забороненої вакцини.

«Тобто перерахував 6,5 млн гривень за вказані ліки, свідомо знаючи, що їх обіг та реалізація була зупинена контролюючими органами через обґрунтовані сумніви в їхній якості», - пояснили у відомстві.

Зазначений посадовець, знаючи про заборону обігу таких вакцин, дав вказівку підлеглим підготувати платіжні документи в органи державного казначейства. «Незважаючи на те, що минуло більше 15 місяців з моменту оплати, вакцини державі не були поставлені, а чиновники МОЗ України до суду про повернення коштів не зверталися», - зазначили в ГПУ.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочато кримінальне провадження стосовно зазначеного посадовця за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років).

Розслідування триває.

У ГПУ нагадали, що органами прокуратури із залученням фахівців Антимонопольного комітету та Державної фінансової інспекції України перевіряється законність проведення та обґрунтованість цін на ліки та обладнання в інших процедурах державних закупівель, проведених у Міністерстві охорони здоров'я України у 2010 - 2014 роках на загальну суму понад 4 мільярдів гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

996