60% українців виступають за розширення повноважень регіонів для збереження країни. Про це свідчать результати соціологічного опитування «До єдиної України - через децентралізацію влади», яке провів Центр досліджень проблем громадянського суспільства в рамках програми «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».

На думку віце-прем'єра 2012-2014 рр. Олександра Вілкула, який був присутній на презентації дослідження, децентралізація влади - реальний шлях до стабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні.

Вілкул назвав п'ять ключових кроків, які необхідно зробити владі в рамках однієї зі стратегічних реформ, яка спрямована на стабілізацію політичної ситуації, створення умов для розвитку регіонів та підвищення соціальних стандартів життя українців.

Перший крок, за його словами, Кабінет Міністрів повинен дати офіційний старт процесу - має бути ухвалена Концепція реформи місцевого самоврядування. Відповідні зміни повинні бути враховані в новій Конституції. Близько 60% опитаних респондентів підтримують ідею розширення прав регіонів та територіальних громад. Проти - 22,6%.

Другим кроком є можливість регіонів самостійно вирішувати питання кількості мов, які використовуються на території. При цьому наявність української мови – є обов'язковою.

«Цей варіант підтримує більше половини жителів України. При цьому максимальний рівень підтримки на південному сході країни, де це принципове питання», - сказав він.

Третій крок, на переконання Вілкула, має стати гарантування безпеки на вулицях, прибрати радикалів. «Але останнім часом, бачачи бездіяльність центральної влади, все частіше постає питання про створення муніципальної міліції, яка підпорядковується громадам. Цю позицію підтримує понад 60% опитаних. При цьому проти виступає лише 14%», - зазначив колишній чиновник.

Четвертий крок полягає в тому, щоб змінити фінансову та податкову політику на користь регіонів.

«За результатами дослідження видно, що 64% опитаних підтримують ідею про те, що більше коштів має залишатися в регіонах. При цьому бюджети повинні формуватися знизу вгору, на підставі реальних потреб регіонів, а не спускатися згори. Це підтримують більше половини опитаних українців. Водночас понад 80% респондентів виступають за забезпечення громадського контролю за діями влади і використанням бюджетних коштів», - заявив Вілкул.

І п'ятий крок - це запровадження прямої виборності керівників регіонів. Вибори керівників областей прямим голосуванням жителів підтримує 51,4% опитаних. І ще більш 12% виступає за те, щоб керівників обирали депутати обласної ради. Аналогічна ситуація й у Києві. Переважна більшість опитаних киян - близько 80% - стоять на тому, щоб містом керував обраний ними мер, а не призначений центральною владою чиновник.

«Ситуація в країні критична. Думка народу, яка підтримується провідними і українськими, і міжнародними експертами відома - необхідна децентралізація влади. Сьогодні центральна влада зобов'язана почати реформу», - підсумував Вілкул.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

503