Створюється враження, що у нової влади немає системного економічного плану, і для латання власноруч створених дірок в економіці вона хоче використовувати найгірші формалістичні варіанти. Про це член комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Олександр Долженков заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами депутата, пропонується одна з найбільш неприпустимих дій у критичній економічній ситуації - різко посилити і підвищити податки та збори.

«В подібних умовах грамотні економісти, навпаки, полегшують роботу бізнесу, або хоча б не заважають йому. У нас же хочуть зробити навпаки. Можна було б продовжувати роботу над спрощенням податкової та митної системи, над розвитком фінансового ринку - а замість цього країні «закручують гайки» і показують їзду міністрів на метро», - зазначив він.

Що ж стосується планів секвестру держбюджету, продовжив парламентарій, то вони б'ють і по програх перспективного розвитку країни, і по її громадянах. «Навіть у ВР не всі знайомі з повним списком скорочення соціальних витрат, які хотіло б реалізувати нове керівництво країни. І є небезпека, що реальні урізання будуть ширшими, масштабнішими, ніж легально затверджено», - уточнив він.

Долженков додав, що у 2013 р. в країні була важка економічна ситуація, проте політичне загострення завдало вирішального удару. «Наслідки подій початку року хоча б частково стануть зрозумілими, коли стане відома динаміка ВВП за І квартал. Поки ж можна сказати, що і промислове виробництво, і експорт падають, і передумов для припинення цієї тенденції немає. То ж підписання угоди про асоціацію з ЄС могло бути позитивним сигналом для інвестицій у стабільних торішніх умовах, але сьогодні воно ледь помітне на тлі всеохоплюючого негативу», - нарікає фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

526