Різке посилення фіскальної політики є небезпечним для бізнесу, заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, зміни в Податковий кодекс пропонують підвищення або запуск низки податків і зборів. «В останні роки Кабмін працював над ослабленням фіскального тиску на бізнес, вживав заходів щодо лібералізації податкового законодавства та процедур. Тепер же ініціюється рух назад, тому хочуть розвернути всю економічну історію України», - поскаржився депутат.

І додав, що рівень збирання податків був високий ще у січні. «Потім опозиція загострила політичну кризу, і почалося руйнування всієї економічної системи, яку налагоджували роками. Я не знаю, скільки часу займе відновлення нашої економіки хоча б до рівня 2013 р., але це буде непросто», - акцентував парламентарій.

Він уточнив, що зараз замість сліпого виконання вимог західних інституцій потрібно було б оцінити наявні внутрішні резерви, а соціальних статей торкатися в останню чергу. «Так, ситуація в економіці критична, але запас міцності ще є. В історії України була криза 90-х років, проте вона все одно видерлась, вижила, і вийшла на шлях сталого розвитку. Рішення є і зараз, але вони - не в здачі на милість МВФ і штучному зниженні раніше досягнутого рівня життя громадян», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511