Україна не планує в другому кварталі платити за постачання російського газу понад 387 доларів за 1 тис. куб м, що є розрахунковою ціною з урахуванням «харківських угод» від 2010 року.

Про це на прес-конференції повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ми не збираємося з ними (російський «Газпром») судитися. Ми збираємося платити їм за ціною 387 доларів. Якщо вони виставлять іншу ціну, ми все одно платитимемо близько 387. Нехай вони самі йдуть до суду», - сказав міністр.

За його словами, жодних офіційних кроків щодо денонсації «харківських угод», які передбачають знижку в розмірі 100 доларів за тис. куб м, російська сторона не робила, передають «Українські новини».

У першому кварталі ціна на газ для України становить 268,5 дол. за тис. куб м з урахуванням знижки, отриманої попередньою владою наприкінці 2013 року.

За розрахунками української сторони, в разі скасування цієї знижки з другого кварталу, ціна для України зросте до близько 387 доларів (з урахуванням харківських угод).

Нагадаємо, на думку українського Мін'юсту, у Російської Федерації немає правових підстав для денонсації в односторонньому порядку угод, за якими Україна отримала знижку на газ у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів.

21 березня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доповів президентові РФ Володимиру Путіну про те, що «харківські угоди» між РФ та Україною підлягають денонсації.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що з 1 квітня Росія хоче встановити ціну на газ для України в розмірі близько 500 доларів за тис. куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

603