Уряд пропонує програму значного посилення податків, підтвердив економіст Всеволод Степанюк в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, ключові із пропонованих новацій вже називалися, але є й інші. «Серед них можна назвати введення збору в 0,5% на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлі готівкової і безготівкової інвалюти юридичними та фізичними особами. Такий збір уже існував з кінця 1990-х, а за колишньої влади був скасований у світлі лібералізації валютного ринку. Виникали ідеї його повернути, але від них швидко відмовилися. А тепер знову виходить, що «нова» влада переймає найгірше з попереднього досвіду», - зазначив він.

Степанюк не виключив, що також можуть повністю ліквідувати ПДВ-пільги при операціях першої поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення (імпорт і постачання виробником), що прямо позначається на кінцевому споживачеві. «Ціни на ліки та медобладнання автоматично зростуть на 20%, якщо Антимонопольний комітет паралельно не почне боротьбу з дистриб'юторами та аптечними мережами з питань ціноутворення та фінансових стимулів», - прогнозує аналітик.

Він продовжив, що посилення торкнеться і АПК, де планується запровадити щорічне корегування бази оподаткування фіксованим с/г податком з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового періоду. «Крім того, для всіх категорій землі мінімальна орендна плата буде не менше 3-кратного розміру земельного податку, і т.д. У сьогоднішній ситуації АПК залишається чи не єдиною галуззю, що зберігає позитивну динаміку, а тепер під питанням і це», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

583