Кабінет Міністрів явно налаштований посилити податковий тиск на бізнес, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, про це свідчить законопроект про внесення змін у Податковий кодекс.

«Він насичений заходами щодо розширення бази оподаткування, підвищення ставок податків і зборів, щодо скасування податкових пільг. До того ж нова влада визнає, що з бізнесом проект практично не обговорювався, тому його треба якнайшвидше прийняти». Попередній уряд такого собі не дозволяв», - акцентував він.

І додав, що в документі йдеться про завдання поліпшення податкового адміністрування - але в ньому немає реально спрямованих на це новацій. «Натомість керівництво Кабміну вже вимагає негайного прогресу збирання податків і загрожує за це кадровими санкціями. Знову переконуємось: нова влада переймає найгірше, що є у виконавчій вертикалі країни, і, мабуть, хоче остаточно задушити бізнес», - підкреслив аналітик.

Він уточнив, що дуже багато змін у законопроекті стосуються рентних та ресурсних платежів: пропонується розширити коло платників та переглянути ставки збору за використання надр для видобутку корисних копалин, збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ для споживачів, збору за спеціальне використання лісових ресурсів, поверхневих і підземних вод, за користування радіочастотним ресурсом України, екологічного податку. «Всі ці приватні пункти - зовсім невелика частина можливих додаткових надходжень, але ці пункти можуть значно підвищити фіскальний тягар для підприємств, які працюють з такими податками і зборами», - нарікає фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

589