Експерти прогнозують, що найближчим часом курс як і раніше буде лихоманити, стабілізується він тільки через кілька тижнів за умови, що в країні не відбудеться ніяких глобальних потрясінь.

Головними винуватцями зростання курсу долара стали паніка серед українців і політика НБУ, який сьогодні активно рефінансує банки, щоб ті не впали від безгрошів'я.

«Отримавши кошти від НБУ, банки виходять з ними на ринок і викуповують долари, - розповів «Взгляду» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Їхня поведінка зрозуміла: з одного боку, вони намагаються створити «подушку безпеки» з іноземної валюти, з іншого - і це головне - прагнуть розрахуватися з вкладниками, в яких валютні депозити. В останніх настрої сьогодні дуже тривожні і навіть агресивні, люди намагаються забрати депозити з банків хоч би що було. Тим же, у свою чергу, часто нічим віддавати ці вклади. Щоб повернути депозити хоч якоїсь частини вкладників, банки змушені викуповувати вкрай невигідний для них нині долар по 11 грн».

Не залишають спроб запастися валютою про запас і прості українці, каже аналітик. Через події на Майдані люди пережили небачений стрес, наслідки якого ще довго будуть відчуватися у всіх сферах життя.

«Всі дуже залякані. Всього бояться. Хтось терміново згортає бізнес, хтось вже не купує товари за кордоном, хтось живе, як на вулкані, очікуючи, що його фірму не сьогодні-завтра «відіжмуть» через переділ власності, - вважає Охріменко. - Десятки тисяч втратили роботу. Отримавши розрахункові гроші або забравши свій депозит, люди біжать з кожною вільною копійкою в обмінники, прагнучи хоч так зберегти свої заощадження на чорний день. Звідси - панічний попит».

За оцінкою фахівця знецінення гривні може припинитися лише тоді, коли втихомиряться настрої в суспільстві.

«Найближчими днями це навряд чи відбудеться, - пророкує він. - Вважаю, що ми ще можемо побачити долар і по 12, і дорожче. Але рано чи пізно усе вляжеться - думаю, коли суспільство почує від влади чіткі сигнали про стабілізацію. Тоді курс заспокоїться і зафіксується на певній позначці. Щоправда, думаю, вона буде вище 10 грн/$ - десь 10,5-10,8 грн/$».

У свою чергу, провідний фінансовий аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що стабілізація настане після того, як в Україну зайдуть перші гроші МВФ.

«Ми передбачаємо, що протягом двох тижнів відбудеться зміцнення гривні, - каже він. - І курс зафіксується на позначці, близькій до 10 грн/$. Це відбудеться після того, як ми отримаємо перший транш МВФ (а ймовірність цього дуже велика). Слідом відразу в Україну надійде фінансова допомога з боку ЄС і США. Ці фактори заспокоять валютний ринок і пом'якшать песимістичні настрої серед українців, які згубно позначаються на ринку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

653