У зовнішній політиці Україна могла б брати приклад з Фінляндії, тобто, будучи сусідом Росії, входити в Євросоюз, але утримуватися від вступу в НАТО, заявив міністр закордонних справ Андрій Дещиця, який раніше очолював посольство Києва в Гельсінкі, в інтерв'ю Die Presse.

«В програмі нового українського уряду не значиться такої мети, як вступ до НАТО», - повідомив Дещиця. Він пояснив це тим, що для вступу в Північноатлантичний альянс варто було б для початку заручитися згодою самого НАТО й отримати схвалення жителів України.

Крім того, «розмови про вступ до НАТО спровокували б Росію на негайну і непередбачену реакцію», а «добросусідські відносини з Росією для України важливі», - додав чиновник.

«Крим (для України - ред.) не втрачений. Крим був і залишається невід'ємною частиною України», - сказав він. На заперечення кореспондента, що Путін не зможе піти з Криму, не втративши обличчя, міністр відповів: «Коли будувалася Берлінська стіна, ніхто не очікував, що вона впаде. Для цього може знадобитися якийсь час». Нині Україна розробляє «пропозицію щодо введення в Криму демілітаризованої зони під наглядом ООН», повідомив Дещиця.

«Якщо Росія зацікавлена в покращенні ситуації, як вона стверджує, чому б їй не піти на демілітаризацію частини України?» - сказав він.


Нагадаємо, верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав вважає, що Росія використовує механізм створення зони «замороженого конфлікту» для того, щоб не допустити ту чи іншу країну на Сході Європи на зближення із Заходом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

898