Кримські татари хочуть провести свій референдум щодо їхніх подальших дій у Криму. Про це сказав народний депутат України, один із лідерів кримських татар Мустафа Джемілєв сьогодні на прес-конференції в «УНІАН».

Він нагадав, що на 29 березня призначений національний з'їзд кримських татар у Сімферополі. За словами Джемілєва, одним із питань з'їзду буде питання самовизначення кримських татар. При цьому він зауважив, що питання до кінця не визначене, але воно не суперечитиме українському законодавству.

«Питання про територіальну приналежність Криму там розглядатися не буде, там буде про форму співіснування, і за результатами референдуму і будуть визначатися наші подальші дії», - зазначив він.

Джемілєв розповів, що він під час бесіди з президентом РФ Володимиром Путіним сказав, що «кримських татар не так багато, як росіян або китайців - ми не будемо з вами воювати, ми будемо координувати наші дії з нашим керівництвом. Якщо українське керівництво нас кине, ми будемо думати».

За його словами, кримських татар сьогодні хвилює питання, як довго триватиме окупація, і що робитиме українська влада для звільнення своєї території від окупантів.

«Якщо вищим проявом патріотизму є продовження співу нашими військовими українського гімну, і з гордо піднятою головою залишити окуповану територію і залишити нас сам на сам з окупантами - це одна справа. Якщо робляться якісь дії дійсно на звільнення - це інше питання», - зазначив Джемілєв, додавши, що кримські татари поки не бачать конкретних кроків української влади.

«Якщо передбачається, щоб надовго про нас забути... А людям треба якось жити - це одна форма поведінки», - зауважив він. Джемілєв підкреслив, що, наприклад, сьогодні постало питання про те, чи брати російські паспорти, оскільки всіх, хто працює в держустановах, звільняють як громадян України, і потім приймають уже як громадян Росії.

Разом з тим, українська влада хоче ухвалити закон про окуповані території, де визначить, що будь-яка співпраця з окупантами буде каратися.


У той же час він переконаний, що рано чи пізно Крим буде звільнений. «Біженці в Росії будуть, і в першу чергу ті колабораціоністи, які відкрито зрадили свою країну», - переконаний Джемілєв.

Нагадаємо, екс-глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що кримські татари не залишають масово Крим, з півострова переважно їдуть жінки, діти й літні люди.

Верховна Рада України визнала кримськотатарський народ корінним народом Криму з усіма правовими і соціальними наслідками цього статусу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

788