Меджліс кримськотатарського народу зацікавлений у присутності на постійній основі не менше 250-300 міжнародних спостерігачів, які перебували б у всіх населених пунктах Криму. Про це глава Меджлісу Рефат Чубаров сказав на зустрічі з помічником генерального секретаря ООН з прав людини Іваном Шимановичем.

Як повідомляє прес-служба Меджлісу, зустріч відбулася в п'ятницю, 21 березня.

Шиманович нагадав, що свій візит до Криму він планував набагато раніше - 15 березня, але в зв'язку з тим, що зіткнувся з непереборними перешкодами з боку кримської влади, змушений був відкласти поїздку.

«Меджліс кримськотатарського народу зацікавлений у присутності на постійній основі не менше 250-300 міжнародних спостерігачів, що необхідно б у всіх населених пунктах Криму, а також постійної присутності та практичної діяльності місії генсекретаря ООН з прав людини на території Криму», - сказав Чубаров.

Шиманович, у свою чергу, зазначив: «Наше завдання детально вивчити весь спектр загроз і ризики небезпеки, на які наражаються жителі Криму, а також ініціювати на рівні генсека ООН з прав осіб негайне роззброєння осіб, що перебувають на території Криму, і виведення військ».

Він підтвердив очевидність невідкладної потреби присутності незалежних спостерігачів для об'єктивної оцінки впливу останніх подій на дотримання прав людини в Криму.

У ході зустрічі Чубаров розповів хронологію подій на півострові після захоплення озброєними особами будівель уряду та парламенту Криму і введення російських військ на територію півострова. При цьому голова Меджлісу звернув увагу, що до 27 лютого 2014 року в Криму не було жодного випадку насильства на етнічному ґрунті, що стало б причиною введення російських військ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

571