Захід фактично здав Крим Росії в обмін на іншу Україну, заявив глава Центру економічних досліджень Інституту глобальних і соціальних рухів (РФ) Василь Колташов в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, ніяких серйозних економічних санкцій від західних країн очікувати не доводиться. «Це їм невигідно, оскільки серйозні санкції зачіпатимуть і піддаватимуть загрозі нинішній статус РФ як периферійної сировинної економіки. А це може змусити її активно розвивати промисловий і високотехнологічний сектор, більше завантажувати замовленнями свої заводи і зайнятися імпортозаміщенням», - зазначив він.

Захід не може цього допустити, продовжив аналітик, тому санкції мають і матимуть публічно-політичний характер. «Можливі точкові економічні заходи на кшталт арешту рахунків окремих представників істеблішменту. Не виключаю, що і деякі російські компанії будуть в чомусь обмежені - не обов'язково провідні. Більше того, в офшорах можуть бути заарештовані окремі російські активи. Але тотальної економічної війни не буде, оскільки, як не парадоксально, вона може призвести до повноцінного відновлення економічного суверенітету Москви, якого зараз немає. Тому Брюссель не захистить вас від Кремля», - сказав він.

Експерт додав, що Києву в такій ситуації варто спиратися на власні інтереси, а не йти на поводі у зовнішніх груп впливу. «Можна сперечатися про те, чи вигідним є зближення з Митним союзом, але інтеграція з ЄС нічим не краща. Більше того, якщо в МС Україна продає машини й обладнання, то Європі такі її товари не потрібні, її цікавить сировина, напівфабрикати, дешева робоча сила», - підсумував фахівець.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

928