Венеціанська комісія одностайно визнала нелегітимним референдум у Криму.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, який 21 березня представив правову позицію України на сесії Венеціанської комісії щодо ініційованого в АРК референдуму про приєднання до РФ.

Петренко зазначив, що у висновку комісії зазначено, що рішенням про приєднання Криму РФ порушує базові міжнародні принципи територіальної цілісності країн.

«Приєднання тієї чи іншої території є можливим лише за міжнародним договором між двома державами. І в жодному разі не в односторонньому порядку, а тим більше - із застосуванням військової сили», - зазначив глава Мін'юсту, повідомляє «Укрінформ».

Крім порушень Конституції і законів України, додав Петренко, російською стороною було допущено порушення базових принципів міжнародного права.

«Під дулами автоматів з масовими фальсифікаціями представники Російської Федерації намагалися прикрити анексію Криму якимись напівюридичними документами. Це неприпустимо для тих країн, які мають договори про дружбу і заявляють, що вони є начебто партнерами, як це сказав представник РФ. Партнери і друзі не приходять один до одного з автоматами», - зазначив міністр юстиції.

Міністр юстиції зазначив, що для України дуже важливим є той факт, що оцінка експертами Венеціанської Комісії рішення Верховної Ради АРК співзвучна з його оцінкою органами державної влади України.

Міністр також поінформував, що органами державної влади були здійснені всі заходи в межах їхніх повноважень, задля забезпечення дотримання вимог Конституції України владою Криму.

Нагадаємо, в ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% жителів півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники невизнаної Республіки Крим та Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1054