Вчора-сьогодні було добре помітно, що Захід з великою неохотою запроваджує економічні санкції проти Росії. Про це політолог Євген Лешан заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, Євросоюз навіть не зміг затвердити пакет економічних заходів проти РФ на своєму саміті. «Тільки глибокі ідеалісти ще можуть вірити, що інтеграція з Брюсселем здатна принести позитив. Ну або ті, для кого втягування України в «європейську орбіту» - це робота і вони за неї отримують гроші. Можна було раніше сперечатися про плюси або мінуси Асоціації, але коли новоявлені союзники» відверто ділять нашу країну з Москвою, все прояснюється остаточно: всі сторони розглядають Київ, як іграшку, об'єкт торгу, а не як самостійного і рівноправного гравця. От і нова влада України лише «жартома» чинить опір анексії Криму і взагалі тиску РФ, прикладів більш ніж достатньо, починаючи від відсутності оперативної реакції на заколот у Сімферополі (а вона була цілком можлива) і закінчуючи відтермінуванням підписання економічної частини Асоціації», - акцентував він.

І додав, що на користь асоціації та вільної торгівлі з ЄС наводять дійсно небезуспішні приклади аналогічних форматів з країнами Північної Африки, з Ізраїлем. «Але такі порівняння недоречні. Наприклад, позиції Алжиру у співпраці з Брюсселем підкріплені запасами вуглеводнів, а також його традиційно самостійною зовнішньою політикою. А Тель-Авів і зовсім багато десятиліть є впливовим гравцем на світовій арені, і до його рівня Києву ще дуже далеко. Аналогії можливі хіба що з балканськими країнами, але там приклади скоріше негативні. Подивіться, до чого «євроінтеграція» привела Югославію в цілому й окремі її частини, ту ж Боснію і Герцеговину. Так і у Словенії з Хорватією в останні роки проявилася загальноєвропейська економічна криза, за масштабами подібна хіба що до загальноюгославської 80-90-х років», - повідомив аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

753